GESCHIEDENIS

Sinds 1999

DCLA HALEN WERD OPGERICHT IN 1999. IN NOVEMBER 2019 VIERT DE GEZELLIGSTE ATLETIEKCLUB VAN VLAANDEREN HAAR TWINTIGJARIG BESTAAN!

AUGUSTUS 1999

Een dertigtal atleten uit de Brabant-Limburgse grensstreek die samen trainen in het mooie Warandestadion in Diest, besluiten op eigen benen te staan.
Zij lonken naar de gravelpiste in Sportcentrum De Koekoek in Halen: een moedige beslissing want de Halense piste ligt er verlaten en slecht onderhouden bij. Zij wordt nog enkel gebruikt door enkele jonge
atleetjes, aangesloten bij Looise AV, die er een paar keer per week trainen onder Halenaar Ivo Truyers.

Maar de Halense piste heeft een roemrijke voorgeschiedenis. Tot in de jaren 80 werd zij nog intensief gebruikt door topatleten onder aanvoering van Halenaar Leon Schots, die er onder leiding van de befaamde Zelemse toptrainer Frans Borremans en onder de vlag van RFC Luik, nationale sportgeschiedenis schreef door wereldkampioen veldlopen te worden.
Nog andere topatleten als Karel Lismont, Willy Polleunis, Johny Dumon, Willy Vanlaer en Rik Schoofs legden op deze gravelpiste de basis van nationale en wereldtopprestaties. Als dat geen goede fond is om een nieuwe club te starten …

19 OKTOBER 1999: START!

Een stuurgroep met Rik Donders, Hugo Truyers, Marijke Vandeweege, Willy Sempels, Paul Landuyt en Benny Leemans treft de nodige voorbereidingen en legt de eerste contacten. Het blijkt niet opportuun om met een volledig zelfstandige club te starten. DCLA – Daring Club Leuven Atletiek – , de grootste en roemrijkste atletiekclub in België, is wel geïnteresseerd in een Halense kern. Op de stichtingsvergadering melden zich een 30-tal atleten. DCLA-voorzitter Eddy Fraiture geeft uitleg en beantwoordt alle vragen. Er zijn geen noemenswaardige problemen en DCLA Halen gaat van start.

2001: SPORTCLUB VAN HET JAAR

De Sportraad van Halen bekroont onze club tot sportclub van het jaar en de fiere voorzitter Rik Donders mag samen met secretaris Marijke Vandeweege de prachtige trofee in ontvangst nemen. Het bestuur krijgt er een motivatie bij en gaat er met nog meer overtuiging en dynamiek tegen aan.

SEPTEMBER 2004: 5 JAAR DCLA Halen

DCLA Halen groeit en bloeit. De club bestaat 5 jaar. De Die Hards uit de beginperiode staan er nog steeds.
Enkele vielen weliswaar af, maar hun plaats werd ingenomen door een 100-tal andere atletiekliefhebbers. Start-to-run-sessies, schoolsportdagen en andere initiatieven zorgen jaarlijks voor een nieuwe toevoer van atleten. Vooral bemoedigend is de stijging van het aantal jeugdatleten , die ook kwalitatief steeds beter voor de dag komen.

 

 

OKTOBER 2009: DCLA HALEN 10 JAAR

Met bijhorende feestelijke receptie wordt het 10-jarig bestaan gevierd. De voorbije jaren is het ledenaantal tot boven de 200 gestegen. Niet alleen de kwantiteit is er maar ook de kwaliteit, met meerdere provinciale, Vlaamse en Belgische kampioenen in diverse diplines en
leeftijdscategoriën met als hoogtepunt in 2007 de deelname van onze Sigrid Vandenbempt aan de wereldkampioenschappen (3000 m steeple) in Osaka, Japan.

 

 

DCLA HALEN in 2019: 20 jaar jong!

Vandaag is DCLA Halen een atletiekclub van ongeveer 300 atleten van diverse niveaus, van joggers tot fanatieke wedstrijdatleten. Met uitblinkers en kampioenen in verschillende disciplines en categorieën. De club heeft een gemotiveerde bestuursgroep en een gedreven trainerskorps dat vooral aandacht heeft voor de jeugd maar natuurlijk ook voor de volwassen atleten en de joggers. Onze infrastructuur trachten we jaar na jaar te verbeteren. We zijn een goed gestructureerde club, een afdeling van DCLA Leuven, de grootste en meest traditierijke club van België. DCLA Leuven staat ons met raad en daad bij en steunt ons waar het kan, zonder daarom een rem te zetten op onze specifieke clubwerking. Met ongeveer 300 leden zijn we binnen DCLA niet alleen een representatieve groep waaruit nieuwe toppers kunnen onstaan, maar ook en vooral zorgen we er voor dat atletiekbeleving in de Limburgs-Brabantse grensstreek rond Halen kan blijven groeien en bloeien.

EN WE DOEN VERDER!

Benieuwd naar de gezelligste atletiekclub van Vlaanderen? Kom eens langs op een training of neem contact op met onze voorzitter Rik Donders. Hij beantwoordt met plezier al je vragen!